Mieke

MIEKE

Mensen die mij kennen, weten dat ik voortdurend nieuwsgierig ben naar andere stijlen. Ik begon in de jaren negentig met Power Yoga – zweten en afzien tussen vooral mannen die zichzelf te stoer vonden voor 'gewone' yoga.


Na diverse opleidingen en ontelbare lessen besef ik dat 'gewone' yoga niet bestaat. Er is een enorme variëteit, al die verschillende stijlen, met hippe trends, voor elke goesting iets.


Alles is versmolten met elkaar: Indische, Chinese, Amerikaanse, Duitse en Zweedse invloeden, al dan niet overgoten met een religieuze of spirituele saus.


Iedereen zoekt zijn weg in dat uitgebreide aanbod. Ik ook.

Vandaag smelt mijn dagelijkse yogapraktijk meer en meer samen met meditatie. Ik hecht belang aan gezonde ademhaling, correcte houding, concentratie, lichaamsbewustzijn, yin en yang (ontspanning en inspanning) en het juiste gebruik van de spieren en het skelet.

Samengevat: beheersing van ademhaling en lichaam, en het vrijmaken van de geest.

 

De laatste jaren heb ik die elementen meer en meer geïntegreerd in mijn yogalessen. Bewust worden van je eigen lichaam staat centraal. Hoe de houding eruitziet is van minder belang. En daarvoor heb je concentratie en observatie nodig. En uiteindelijk ook acceptatie. Dat leren we via meditatie.


Misschien vraag je je af: is dat dan eigenlijk nog wel yoga? Of is het tai chi, meditatie, chi gong, nei gong, song gong? Het is het allemaal een beetje. Is het ook iets voor jou? Om dat te weten te komen, is er maar één manier ... een les volgen :)

De beste manier om iets te leren, is er les in te geven. Seneca heeft dat gezegd, meer dan tweeduizend jaar geleden.